1_82

Čokoláda lieči

Antioxidanty, ktoré čokoláda obsahuje vo veľkej miere, sú pre vedeckú prácu stále zaujímavá téma. Od roku 2001 uverejnili odborníci mnoho výskumov, ktoré potvrdzujú, že čokoláda zabraňuje vzniku chronických a iných chorôb, napríklad niektorých typov rakoviny, reumatických a kardiovaskulárnych chorôb, Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby.

Okrem čarovných antioxidantov obsahuje tmavá pochúťka aj sérotonín, ktorý dokáže v človeku vyvolať príjemné pocity, a teobromín, ktorý tíši kašeľ.

Zlepší stav krvných doštičiek

Čokoláda je pre Švajčiarov hodnotná asi ako pre nás bryndza a sú na svoju kakaovú pochúťku právom hrdí. Ich vedci zase zistili, že čokoláda pomáha napraviť elasticitu ciev u fajčiarov.

Horká čokoláda opäť dokázala divy, nielenže zlepšovala stav krvných doštičiek a elasticitu ciev v horných končatinách, ale za dve hodiny po jej skonzumovaní v tele vzrástlo množstvo antioxidantov.

Tie bránia starnutiu a poškodzovaniu buniek v tele. Odborníci však potvrdili, že hoci čokoláda má na fajčiarov priaznivý vplyv, nedokáže vymazať škodlivé účinky cigariet.

Znižujte tlak maškrtením

Milujete ju, ale pre vysoký tlak sa jej radšej vyhýbate? Už nemusíte. Doktor Dirk Taubert z nemeckej Univerzitnej nemocnice v Kolíne nad Rýnom zistil, že horká čokoláda s vysokým, minimálne sedemdesiatpercentným obsahom kakaa nielenže ochráni bunky pred starnutím, ale zaručene zníži vysoký krvný tlak a súčasne nezvýši riziko obezity.

Už dávnejšie sa uvažovalo, že kakao a potraviny, ktoré ho obsahujú, majú priaznivý vplyv na ľudský organizmus, najmä na srdce. Vedci sa však obávali, že čokoláda, do ktorej sa pridá i cukor a tuky, blahodarné účinky stráca a je skôr škodlivá.

Tento fakt nemeckí vedci vyvrátili a na testovanej skupinke, ktorej denne dávali kocku horkej čokolády, zistili, že všetkým testovaným osobám sa znížil krvný tlak a kilá im nepribudli. Čím vyšší je obsah kakaa v čokoláde, tým lepšie.

Lepšia nez bozky

Vedci z univerzity v Sussexe urobili veľký experiment s mileneckými pármi, ktoré sa mali bozkávať a jesť čokoládu.

Pri oboch činnostiach mali milenci pripevnené elektródy na pokožke hlavy a vedci im monitorovali aj pulz srdca. Slasť z čokolády zvíťazila nad bozkami na celej čiare. Mozog na ňu reaguje silnejšie a reakcia organizmu je po nej štyrikrát dlhšia ako po bozkávaní.

Zdroj: www.pluska.sk
Zdroj foto: www.shutterstock.com