shutterstock_112894201

Jablko – aspoň jedno denne!

Máte v tele zápal, v krvi zlé tuky a v hlave prirodzený strach pred civilizačnými chorobami? Zahryznite sa do jablka. Už jedno denne vám prospeje viac ako sušené slivky. Zníži zlý cholesterol a mierne zvýši hladinu toho dobrého. Potvrdil to experiment na ženách vo veku od 45 do 65 rokov, ktoré pred srdcovo-cievnymi chorobami prirodzene prestávajú chrániť hormóny. Jedna skupina žien dostávala denne počas jedného roka 75 gramov sušených jabĺk, druhá rovnaké množstvo sušených sliviek. Konzumentky jabĺk mali po roku nielen nižší zlý cholesterol o 23 percent, ale aj schudli. A nie málo, vyše desať a pol kila! Napriek tomu, že denne prijali o takmer 300 kilojoulov viac.

BEZ RAKOVINY!

Jablko nepotrebuje extra veľa vitamínov ani minerálov na to, aby bolo výnimočne zdravé. Vzácnym ho robí rozpustná vláknina pektín. Priaznivo zasahuje do metabolizmu tukov. Zabraňuje ich vstrebávaniu a ukladaniu do ciev. Nerozpustná vláknina zase upratuje črevá a stimuluje imunitný systém. Samozrejme, ak jablko od všetkého dobra neoslobodíte skôr, ako ho zjete. To najlepšie sa koncentruje v šupke. Nájdete tu aj triterpenoidy a polyfenoly s preukázateľne protirakovinovými a antibakteriálnymi účinkami. Tíšia aj zápaly a zmierňujú bolesť. Dobrovoľníci, ktorým rakovina hrozila, jedli pod dohľadom lekárov 47 gramov jabĺk denne. Riziko zhubného bujnenia v ich tele pokleslo o 60 percent oproti tým, ktorí jablká nekonzumovali. No hneď potom začali.

Stredné jablko obsahuje:

0,47 g bielkovín

95 kalórií

4,4 g vlákniny

195 mg draslíka
11 mg vápnika
20 mg fosforu
9 mg horčíka
0,064 mg mangánu
0,22 mg železa
2 mg sodíka
0,049 mg medi
0,07 mg zinku
0,031 mg vitamínu B1
0,047 mg vitamínu B2
0,166 mg niacínu
5 mcg vitamínu B9
0,111 mg vitamínu B5
0,075 mg vitamínu B6
8,4 mg vitamínu C
0,33 mg vitamínu E
4 mcg vitamínu K

Jablko

* znižuje riziko rakoviny čriev, pľúc a obličiek

* čaj z čerstvých jadrovníkov a šupiek prospieva obličkám

* pečené tlmí bolesti hlavy a zabraňuje závratom

* brzdí zápalové procesy v tele

* neošúpané bojuje proti astme

* kyslé pohne črevá pri zápche

* sladké zastavuje hnačku

* lieči málokrvnosť

* pomáha pri chrípke a prechladnutí

* strúhané zráža teplotu

* odvar z kvetov mierni kašeľ

opäť nastrúhané jablko a jeho šťava

* roztlačené lieči popáleniny a nehojace sa rany

* zabraňuje krvácaniu ďasien

* znižuje krvný tlak a hladinu zlého cholesterolu

* posilňuje imunitný systém

* prospieva srdcu

* stabilizuje hladinu cukru v krvi

* blokuje tvorbu žlčníkových a obličkových kameňov

* zlepšuje náladu

* pomáha pri chudnutí

* chráni mozog a nervy pred poškodením

* neošúpané čistí črevá

Zdroj: www.pluska.sk
Zdroj foto: www.shutterstock.com