shutterstock_128199806

Pitie zeleného čaju spomalí príznaky starnutia

Zelený čaj totiž obsahuje látky s antioxidačnou aktivitou pomáhajúce odvrátiť poškodzovanie buniek, ktoré vedie k vzniku rôznych ochorení. Výskumníci sa pri štúdii účinkov zeleného čaju zamerali na všetko od cholesterolu po riziko vzniku rôznych druhov rakoviny.

Jedným z cieľov bolo odpovedať na otázku, či zelený čaj môže znížiť riziko fyzickej labilnosti, ktorá sa stupňuje s narastajúcim vekom. Yasutake Tomata a jeho tím pozorovali takmer 14-tisíc dospelých zhruba vo veku 65 rokov tri roky. Vedci zistili, že tí seniori, ktorí pili najviac zeleného čaju, mali najmenej ťažkostí s funkčnosťou pohybového aparátu pri každodenných aktivitách či základných potrebách ako obliekanie sa či kúpanie.

„Konzumácia zeleného čaju je významne spojená s nižším rizikom fyzickej labilnosti,“ uvádza Tomata a jeho kolegovia pre časopis American Journal of Clinical Nutrition.

Okrem zeleného čaju však za týmito výsledkami mohli stáť aj ďalšie faktory. Účastníci štúdie, ktorí pili päť a viac šálok zeleného čaju denne, sa totiž aj stravovali zdravšie, jedli viac rýb, zeleniny a ovocia, boli vzdelanejší a menej z nich fajčilo. Japonskí vedci preto odporúčajú denne konzumovať kombináciu zdraviu prospešných potravín na čele so zeleným čajom.

Zdroj foto: www.shutterstock.com