1_78

Slané baktériám nechutí

Výskumníci z Manchesterskej metropolitnej univerzity sa zamerali na chlieb s lekvárom, uvarené cestoviny, šunku, keksy a sušené ovocie. Všetky hodili na zem a následne zisťovali, či sa baktérie počas troch sekúnd stihli začať šíriť.

Bodovali šunka a lekvár

Štúdia ukázala, že pokrmy s mimoriadne vysokým obsahom soli a cukru boli po spadnutí na zem pomerne neškodné, keďže baktérie na nich prežívajú len s ťažkosťami. Šunka a chlieb s lekvárom teda v teste dopadli dobre. „Šunka je spracovaným mäsovým výrobkom, ktorého trvanlivosť zabezpečujú soľ a dusičnany zabraňujúce šíreniu väčšiny baktérií,“ vysvetlila členka výskumného tímu Kathy Lees. Lekvár je na tom vďaka cukru podobne. Zato na sušenom ovocí a uvarených cestovinách sa po troch sekundách objavili kvasinky a baktéria klebsiella, ktorá môže spôsobiť zápal pľúc, rôzne infekcie močových ciest či sepsu.

Keďže keksy majú nízky obsah vody, aj po dlhšom čase na zemi bola ich konzumácia relatívne bezpečná. Výsledkami štúdie odborníci varujú najmä mamičky, ktoré sa ťažko vyhnú tomu, aby deťom nepadali na zem hračky či potraviny. Ich rada je jednoduchá – časté umývanie podlahy, pravidelná výmena hlavice mopu a čisté koberce.

Zdroj: www.pluska.sk
Zdroj foto: www.shutterstock.com